3 abril 2013

Recerca comarcal sobre el 1714

El Centre d’Estudis de Gavà participarà a la recerca col·lectiva impulsada pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat sobre els fets del 1714 i les seves conseqüències.

L’aportació del Centre es basarà en una sèrie de documents comptables municipals d’inicis del segle XVIII cedits per una família gavanenca, i que evidencien el pes econòmic de la Nova Planta i la repressió patida per la nova administració borbònica després de la derrota catalana en la guerra del 1713-14. Així mateix, s’analitzarà l’aturada econòmica provocada per la postguerra i les dificultats per recuperar el ritme de creixement d’abans del conflicte. Finalment, gràcies a documentació inèdita trobada a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i a l’Arxiu de la Baronia d’Eramprunyà, s’estudiarà la institució municipal a partir dels batlles i regidors de Gavà durant el segle XVIII, i es compararà la participació ciutadana en l’administració local d’abans de la guerra i de després, a partir de la imposició de la Nova Planta.