16 juliol 2017

Interessant tertúlia al Museu sobre la vaga de Roca

Diumenge 16 ha tingut lloc la tertúlia sobre els 40 anys de la gran vaga de Roca de 1976-1977, en el marc de l’exposició sobre els 100 anys del naixement de l’empresa a Gavà que hi ha al Museu i el cicle de tertúlies i activitats relacionades que s’hi fan. Aquesta tertúlia ha estat acompanyada avui per l’exposició realitzada per Òmnium Viladecans en el marc del cicle “Lluites compartides” i ha comptat amb la presència entre els assistents d’Ignasi Doñate, advocat que fou dels vaguistes, Anna Besora, vídua d’un dels treballadors de la fàbrica mort per silicosi, i Albert Alonso, historiador i coautor d’un llibre sobre la vaga. La tertúlia ha comptat també amb la presència d’antics líders vaguistes, i persones que d’alguna o altra manera van estar relacionats amb l’empresa i van viure la vaga. També ha servit per posar de relleu el menyspreu per les malalties laborals que adquirien els treballadors i, finalment, les intervencions han remarcat el paral·lelisme entre l’època de la vaga, en què el règim franquista es transformava per perpetuar-se, i l’actual, en què el règim torna a estar en qüestió, i el conflicte entre legalitat i legitimitat està també a l’ordre del dia.